BLOG

4 digitalna trenda koja nas očekuju u 2018. godini

U digitalnom svijetu promjene se događaju preko noći i ponekad ih može biti zaista izazovno pratiti. No, bez obzira na to, svaki je izazov potrebno savladati pa tako i one koje nam donose promjene. Ove je godine na području društvenih mreža, a samim time i na području digitalnog marketinga, bilo puno novosti i preokreta zato smo odlučili istaknuti neke od ključnih trendova koje će nas u ovom sektoru pratiti i iduće godine.

 

1. VIDEO, VIDEO I JOŠ MALO VIDEA

U 2017. video sadržaj je preplavio društvene mreže, a prema svemu sudeći taj trend nastavit će se i u idućoj godini. Trenutni podaci otkrivaju da čak 55 posto korisnika svakodnevno gleda online video, a marketinški stručnjaci diljem svijeta, točnije njih 52 posto, ističu video kao oblik sadržaja koji ostvaruje najveći ROI. Korisnici društvenih mreža vole ovakav oblik sadržaja pa samim time video prirodno povećava engagement na svim platformama, što rezultira većim brojem lajkova, shareova i komentara. Video u idućoj godini više neće biti opcionalan, već nužan oblik sadržaja na svim društvenim mrežama.

 

2. PAD ORGANSKOG DOSEGA

Organski doseg na Facebooku u stalnom je padu već duže razdoblje, a njihovo nedavno testiranje novog Explore feeda pokazalo nam je koliko točno restriktivni mogu biti. Iako su trenutno iz Facebooka odustali od takvih namjera, svakako možemo očekivati da će se organski doseg i dalje smanjivati, dok će se paralelno povećavati ulaganja u oglašavanje na ovoj društvenoj mreži.

 

trendovi unutar teksta

 

3. PRIVREMENI SADRŽAJI PREUZIMAJU PRIJESTOLJE

Privremeni sadržaji poput Storyja kojeg je prvo plasirao Snapchat, a zatim su ga na svoje platforme  uveli Instagram i Facebook, izrazito su popularni među korisnicima tih društvenih mreža. Radi se o sadržaju u obliku videa ili fotografije koji nestaje nakon 24 sata, a upravo je ova kratkotrajnost ključna za njihovu uspješnost. Činjenica da objavljen sadržaj nakon 24 sata više nije dostupan, potiče followere na brzu reakciju, a doprinosi i tome da im brend koji ih plasira uvijek bude na pameti.

Sve u svemu, u idućoj godini možemo očekivati sve kreativnije izvedenice privremenih sadržaja i, naravno, njihov porast.

 

4. NIGDJE BEZ INFLUENCER MARKETINGA

Ove se godine puno pričalo o influencerima i svim prednostima takve vrste marketinške suradnje, a iduće godine sigurno možemo očekivati samo porast ovakvih kolaboracija između brendova i influencera. Dosadašnji statistički podaci samo potvrđuju takva očekivanja, a izvukli smo samo neke za primjer. Čak 70 posto tinejdžera pretplaćenih na neki od YouTube kanala više vjeruje influencerima, nego „klasičnim“ celebrity zvijezdama, dok će se njih 71 posto zbog preporuke s društvenih mreža lakše odlučiti na kupnju. Svjedočimo potpunoj promjeni marketinških aktivnosti, a influencer marketing sigurno je jedna od tih promjena.

Osim navedenih trendova, u idućoj godini svakako možemo računati i na sve veću zastupljenost mobilnog marketinga, još veći uspon platforma za slanje poruka, ali i povećano korištenje chatbotova. Ovo su samo neki od trendova koje je moguće predvidjeti, no jedva čekamo saznati i savladati promjene koje nam nosi 2018. godina.

© 2018. inspiracija.com - agencija za digitalni marketing.