Mark Zuckerberg, CEO Facebooka, 11. siječnja ove godine objavio je kako je njihova najvažnija misija povezati ljude, a razlog tome je žaljenje korisnika što ne vide dovoljno sadržaja kojeg objavljuju njihovi prijatelji. Iako osjećamo značajne promjene u tom smjeru još od 2016., posebno izvan Hrvatske, nakon ove izjave bilo je jasno kako će način na koji komuniciramo putem ove društvene mreže dosegnuti svoj najveći zaokret! Ukratko, Facebook smanjuje doseg stranicama, video sadržaju i objavama koje vode korisnike van Facebooka!

Facebook smanjuje doseg stranicama, video sadržaju i objavama koje vode korisnike van Facebooka!

“FACEBOOK ZERO” – Facebook smanjuje doseg stranicama! Trebate li se zabrinuti?

Trenutno većini korisnika News Feed izgleda ovako:

  1. Prijatelj podijelio viralni video

  2. Prijatelj podijelio post sa stranice

  3. Oglas

  4. Prijatelj označio svoje prijatelje u komentaru objave

  5. Viralni video stranice

  6. Organska objava iz grupe

  7. Nova objava koju je lajkao prijatelj

  8. Oglas

Prikazan način raspodjele stvara razdiobu u mišljenju i akcijama korisnika na navedenoj društvenoj mreži. Dok su jedni posebno iziritirani činjenicom da nema ništa korisno u viralnim videima, memeima, mačkama i psima, drugima je baš super što mogu označiti prijatelje na 1 001 560 objava koje pozivaju da se jave svi na slovo A, koji bi na Havaje ili koji će dobiti na lotu.

To nas kao oglašivače stavlja u pomalo bizarnu situaciju kada je pitanje trebamo li se prilagoditi na ovaj nivo nebitnih informacija i je li to potrebno brendu kojeg predstavljamo u digitalnom svijetu? S druge strane, ako ne, o kojem povećanju ulaganja pričamo ako se želi osigurati mjesto u News Feedu značajnim informacijama?

“FACEBOOK ZERO” – Facebook smanjuje doseg stranicama! Trebate li se zabrinuti?

Budući da nema koristi od žaljenja nad promjenama idemo se fokusirati na pitanje što možemo poduzeti kako bismo i dalje imali mjesto na News Feedu!

1. Osmisliti sadržaj koji će potaknuti ljude da pričaju jedni s drugima
Još je jasnije kako će kreativan i zabavan sadržaj s dodatnom vrijednosti prevagnuti nad ostalim, a sada je vrijeme kada je potrebno izvući najbolje atribute te ih povezati s trendovima u načinu komuniciranja. Iz Facebooka su izjavili da će prednost davati objavama u kojima će se nalaziti više teksta unutar komentara, ne samo oznake prijatelja! U tom pogledu, bolje se fokusirati na nekoliko snažnih tema i objava nego dosađivati fanovima s desecima nepotrebnih. Naravno, drugačije je prodajete li pvc stolariju ili ste lokalna radio postaja, ali u svemu je potrebno pronaći zlatnu sredinu.

2. Uključiti ‘Live video’ sadržaj
Trenutno više od 80 % brendova ne koristi mogućnost ‘Live videa’ koji iako također osjeća promjenu u dosegu još uvijek pozitivno utječe na korisnike u smislu aktivnosti vezanih uz brend. Posebno je primjenjiv u eventima, news, beauty, fashion, food & travel segmentu… On nije tu da bude vizualno savršen već da realno prenese emociju korisniku koji će zatim biti potaknut na sudjelovanje.

“FACEBOOK ZERO” – Facebook smanjuje doseg stranicama! Trebate li se zabrinuti?

3. Osigurati napredno Facebook oglašavanje
Ovo će biti jedini način na koji efikasno privući korisnike na posjet vašim stranicama na ili izvan društvene mreže. Neovisno je li cilj direktna prodaja, prikupljanje podataka o korisnicima, registracija, slanje upita… interakcija i zanimljivi oglasi prilagođeni ciljnoj skupini neće izaći iz mode, štoviše, otvaraju vrata uspjeha. Moramo imati na umu da spomenut raspored objava na News Feedu također utječe na porast cijene oglasa, pa je samim time od iznimne važnosti dnevni monitoring te prilagodba oglasa ciljnoj skupini od kojih svaki mora biti prilagođen mobilnoj i desktop verziji zasebno.

4. Prebaciti razgovor na Messenger
Zanimanje korisnika za vašu ponudu stavlja vas u još bolju poziciju ako možete pričati s njim direktno. Send message opcija unutar oglasa ili objave svakako je preporuka za još veći broj kontakata i povećanje prodaje.

“FACEBOOK ZERO” – Facebook smanjuje doseg stranicama! Trebate li se zabrinuti?

5. Objavljivati sadržaj blizak korisniku
Jedan od trendova je i približavanje korisniku na ljudski i emotivan način, a moguće ga je prilagoditi bez obzira na veličinu brenda. Nema potrebe za savršenom doradom materijala već se dijele fotografije korisnika, njihovi komentari i utisci o proizvodu ili usluzi. Ne zaboravite i na sebe jer događaji ili kreativne fotografije vas i vaših zaposlenika još više zbližavaju korisnike s brendom.

6. Komunicirati s korisnicima putem objava
Često možemo vidjeti kako se brendovi ne trude komunicirati s korisnicima te je rijetkost odgovor na upite ili izjave. Dobra (ili loša vijest za lijene) je da je to vrijeme odavno prošlo! Želite li veću aktivnost na stranicama, pričajte s korisnicima u vašim objavama. Ovisno o tonu komunikacije koji ste odredili, ali se i prilagodite prema potrebi. Bitno je naglasiti da ovaj način komunikacije potiče na stvaranje povjerenja te povratak korisnika na vaše stranice, pa i na to da postanu vaš vjeran kupac proizvoda ili usluge. Borite li se s kriznim situacijama i negativnim porukama, pročitajte rješenje o kojem smo pisali ovdje.

7. Surađivati s drugim brendovima
Imate li takav proizvod ili uslugu koju možete kombinirati i ostvariti suradnju s drugim brendovima kako biste se međusobno dodatno poticali, učinite to! Tako pozitivno utječete na brand awareness i dodatno ćete zaokružiti svoju priču.

“FACEBOOK ZERO” – Facebook smanjuje doseg stranicama! Trebate li se zabrinuti?

Ove godine trebat ćete imati sve! Od kreative, komunikacije s korisnicima do povećanja budžeta koje ćete ulagati u vaš brend. Spoji li se sve upravo kako treba, uspjeh će biti neizostavan!

Željeli biste da i vama pomognemo u ovoj mreži društvenih medija ili oglašavanja? Javite nam se!

Autor: Ana Ćirović