Iz tog razloga, digitalni marketing je posao koji jednom kreativcu često predstavlja utočište i mogućnost da tu kreativnost mudro iskoristi, te ju pretvori u svoj “dream job”. “Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan u životu” – ne zvuči li ova svima dobro poznata rečenica kao najbolji izvor motivacije da tu kreativnost mudro uložite i pretvorite u vrijedan kapital?

U digitalnom svijetu u kojem se sve čini već viđenim i ne previše inovativnim, još uvijek postoje oni koji s vremena na vrijeme oduševe drugačijim pristupom i gledištem na stvari. Ovdje se, naravno, radi o kreativcima – ljudskim tvornicama ideja. Ponekad su te ideje dobre, ponekad manje dobre, no bit kreativnosti nije u tome. Ona leži u zabavi, načinu izražavanja te sposobnosti da ono što svi vide podjednako, kreativna osoba izrazi na sasvim drugačiji način.

Pametna slovca digitalnog pera iliti kako pronaći kreativnost

Kreativac u srcu, pisac u duši
Vješta ekspresija riječima od izuzetne je važnosti u svijetu copywritinga. Iz tog razloga, kreativce često poistovjećujemo s onima koji odlično vladaju pisanjem, pravopisom i gramatikom, te su uz pomoć svoje mašte sposobni od većine stvari složiti pravu priču.

Za sve velike kreativce i bebe kreativce u nedoumici, nismo svi podjednako kreativni niti smo svi kreativni na isti način. Postoji mali dio onih koji mogu briljirati na svim poljima, te sa sigurnošću možemo reći da se ovdje radi o endemskoj vrsti kreativaca koju je doista teško naći i upoznati.

Nakon što kreativac pronađe svoju nišu ili barem uspije u većini stvari biti prosječno kreativan, potrebno je posvetiti pažnju publici. Važno je da kupci shvate kako je baš naš proizvod ono što im treba. Iz tog razloga, potrebno je ispričati zanimljivu priču koja će proizvodu ili brendu dati dodatnu vrijednost i zaintrigirati publiku, odnosno s kojom će se ona moći poistovjetiti.

kreativno_pisanje_blog.jpg

Je li kreativnost moguće naučiti?
Iako se ova osobina čini kao nešto urođeno, ona se doista može razviti i usavršiti s vremenom. Potrebna je ustrajnost i želja da se misli “out of the box”. Također, važno je prihvatiti da ćete ponekad imati loš dan i stotinu još gorih ideja, no obično se prije ili kasnije izrodi neko zlatno dijete s kojim ćete se moći ponosno pohvaliti kolegama, a zatim i klijentu. U razvijanju kreativnosti mogu pomoći i jednostavne stvari poput izlaženja iz svakodnevne rutine koje će vam otvoriti nove vidike, stjecanje novih iskustava, te cjeloživotno učenje o različitim stvarima i područjima koje će vam dati široku perspektivu i pogled na svijet.

Kreativnost prodaje sve!
Što kada je kreativnost prijeko potrebna u nekreativnom sektoru? Uzmimo za primjer klijenta koji se bavi proizvodnjom bojlera. Svaki kreativac ponekad se nalazi na prekretnici kada doista nije siguran u kojem smjeru razviti priču i kako privući publiku da pokloni pažnju određenom proizvodu.

Bojleri su jedan od tih proizvoda. Nezanimljivi i neatraktivni većini ljudi, ovi mehanički proizvođači tople vode ne zvuče kao najidealnija tema za raspisivanje kreativnih priča, a osobito ne kao nešto što će prosječni korisnik odlučiti slijediti na društvenim mrežama. Teško da će korisniku koji nije zainteresiran za njihovu kupnju na pamet pasti pratiti Facebook stranicu s bojlerima i ostavljati komentare poput: “He-he, dobar bojler!”.

Klijenti poput ovog su pravi izazov, ali i prilika za vlastiti mali trijumf kreativnosti. Kako pristupiti nesvakidašnjoj temi na kreativan način? Važno je početi razmišljati kao korisnik. Ako nismo previše zainteresirani za bojler, jesmo li možda zainteresirani za nešto usko povezano s njim? Svi volimo napuniti kadu toplom vodom nakon dugog dana i uživati u mjehurićima omiljene kupke za kupanje. Ova asocijacija omogućuje nam pronalaženje jedne teme s kojom će se povezati puno veći broj korisnika nego što bi se inicijalno povezalo uz sam proizvod.

Nadalje, možemo pokušati pronaći više podataka o prošlosti i tradiciji tvrtke koja se bavi proizvodnjom. Možda se i tu krije zanimljiva priča koju će publika rado pročitati! Nikako ne smijemo zaboraviti i nezaobilazno pitanje: “Po čemu su moji bojleri drugačiji od svih drugih bojlera?”. Voila, naši bojleri rade na solarnom sistemu i imaju super brzo zagrijavanje vode. Ne štete okolišu i jednom kad ih kupite, ne troše struju. Ušteda i topla voda su luksuz koji si svatko od nas voli i želi priuštiti. A kada je kriza, istražujemo solarnu energiju i njezinu upotrebu. Educiramo publiku. Važno je biti informativan i koristan te ponuditi nešto više od čiste prodaje!

Ne zaboravite, kontinuirano usavršavanje i rad na sebi od izuzetne je važnosti za kreativca jer što je baza informacija kojom raspolaže veća, lakše je stvarati asocijacije i razvijati smislene kreativne priče!

Pronađite svoju digitalnu budućnost
Kako sve napisano primijeniti na digitalni svijet? Radite prvenstveno na sebi, zbog sebe i s ljubavlju prema poslu kojeg radite. Pišite kreativno, stvarajte originalno i razmišljajte digitalno. A ako zbog nedostatka vještine ili vremena već ne možete vi, ugrabite kreativca koji će to činiti za vas.

Autor: inspiracija.com